maandag 12 oktober 2009

* Het belang van Kopenhagen

Het belang van Kopenhagen
Kopenhagen zal van 7 tot 18 december van dit jaar het decor zijn van de internationale klimaatonderhandelingen. Politici van over de hele wereld komen dan samen om afspraken te maken over het aanpakken van klimaatverandering. Doel van de klimaattop in Kopenhagen is een nieuw internationaal klimaatakkoord. Op deze website doet GroenLinks verslag van de internationale klimaatonderhandelingen en de voorbereidingen daarop.

We hebben een internationaal klimaatakkoord nodig
Over de hele wereld stoten mensen broeikasgassen uit. Bijvoorbeeld door auto te rijden, door vlees te eten (wat veel ontbossing veroorzaakt) en door elektriciteit te gebruiken. Die broeikasgassen vormen samen een soort deken rond de aarde, waardoor de warmte van de zon niet weg kan en de aarde opwarmt. Het bekendste broeikasgas is CO2. Daarvan stoten we ook het meeste uit.
Het terugbrengen van de uitstoot van broeikasgassen vraagt om een wereldwijde aanpak. In 1997 hebben wereldleiders al afgesproken de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Die afspraken zijn vastgelegd in het Kyoto-protocol dat eind 2012 afloopt. Kyoto was vooral bedoeld als eerste kleine stap. Na 2012 moet de hele wereld aan de bak om de temperatuurstijging binnen beheersbare grenzen te houden. Wereldleiders moeten in Kopenhagen nieuwe afspraken maken om de uitstoot van broeikasgassen na 2012 verder terug te dringen.
Die afspraken moeten ertoe leiden dat politici gaan investeren in klimaatvriendelijke maatregelen, zoals groene energie en energiebesparing. Dat is niet alleen goed voor het klimaat, maar is ook goed voor de economie en levert banen op. Door nu werk te maken van het klimaat, garanderen we de kwaliteit van leven voor onszelf en voor toekomstige generaties.

Lees verder http://www.kopenhagenreport.nl/het-belang-van-kopenhagen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten